Wat doe ik als de kraamvrouw tijdens mijn zorg toch besmet blijkt?
Als je geen klachten hebt, start je met het thuisisolatieprotocol tot de testuitslag van de kraamvrouw bekend is.
PBM gebruikt | afstand | acties kraamverzorgende |
Geen of onvoldoende | Genoeg afstand gehouden | * |
Geen of onvoldoende | Te weinig afstand of te lang | ** |
Genoeg | n.v.t. | *** |
* Als je geen PBM (of mondkapjes met te weinig bescherming type I, IR en II) hebt gedragen, maar wel op afstand bent gebleven start je met het thuisisolatieprotocol tot de testuitslag van de kraamvrouw bekend is.
** Als je geen PBM (of mondkapjes met te weinig bescherming type I, IR en II) hebt gedragen en je hebt wel op kortere afstand gewerkt, dan start je met het thuisisolatieprotocol tot de testuitslag van de kraamvrouw bekend is:
*** Als je wel goede beschermende PBM hebt gedragen start je met het thuisisolatieprotocol tot de testuitslag van de kraamvrouw bekend is:
# Als je geboosterd bent of Covid-19 hebt doorgemaakt of een positieve PCR test hebt gehad in de afgelopen 8 weken, doe je alleen een PCR test bij Covid gerelateerde klachten.
Moet ik me laten testen als de partner of een ander lid van de familie, waar ik kraamzorg geef, ogenschijnlijk besmet is?Als je genoeg afstand hebt gehouden tot de partner hoef je niet te testen. Wel gaat het thuisisolatieprotocol in.
Wat zijn kwetsbare kraamverzorgenden?
Kwetsbare kraamverzorgenden zijn, volgens het RIVM, medewerkers die een verhoogd risico hebben op een ernstig verloop van COVID-19. Op de website van het LCI/RIVM is te vinden wanneer iemand in een risicogroep valt. Voor deze groep kraamverzorgenden kan extra bescherming geregeld worden, bijvoorbeeld in de vorm van PBM of een spatscherm.
Wanneer moet ik me laten testen?
Wat heeft het voor zin me te laten vaccineren en/of boosteren?
Als je gevaccineerd én geboosterd bent, heb je minder kans om ernstig ziek te worden en minder kans om anderen te besmetten dan als je niet (of onvoldoende) gevaccineerd bent. Ook hoef je niet in quarantaine zolang je geen covid-19 klachten hebt.
De volledige vaccinatie (zonder booster) of een (> 8 weken) doorgemaakte infectie met de eerdere SARS-CoV-2-varianten van het virus lijkt minder bestand te zijn tegen de Omnikron variant. Dit betekent dat het risico om besmet te worden met de Omnikron variant toeneemt.
Mag ik een scholing volgen waarbij fysieke aanwezigheid een eis is?
Zolang de overheid het bijwonen van onderwijs toelaat, mogen er fysieke scholingen gegeven worden. Echter wel met de geldende maatregelen, zoals 1,5 meter afstand en met aanbevolen PBM. Iedereen testen voorafgaand aan een scholing is het veiligst.
Hoe kom ik aan mijn punten als ik geen onderwijs kan volgen?
Veel scholingen worden ook online ontwikkeld. Voor scholingen, zoals het oefenen van vaardigheden bij Acute Verloskunde en EHBO, worden in sommige periodes speciale regelingen getroffen door het KCKZ. Neem voor vragen contact met ons op via info@kenniscentrumkraamzorg.nl of bel naar 088-0076300