1 4. Handeling Uitkoken van materialen van candida infectie
Uitkoken van materialen bij een candida infectie[1]
Doel
Het doden van bacteriƫn en schimmels in en op materialen die gebruikt worden voor de voeding.
Aandachtspunten
- Na ieder gebruik de materialen spoelen met koud water en huishoudelijk schoonmaken met heet water en afwasmiddel.
- Onderdelen die in aanraking met moedermelk zijn geweest altijd dagelijks 3 minuten uitkoken. Maak hierbij het ventiel van de kolf los, spoel om, maak schoon en laat deze 1 minuut mee koken.
- Het gebruik van een magnetronsterilisator is geen bezwaar.
Benodigdheden
- Onderdelen kolf
- Ruime pan
- Flessenragger
- Natuurazijn
- Schone theedoek(en)
- Plastic afsluitbaar bak(je)
Werkwijze
Voorbereiding
- Maak vuile materialen schoon door om te spoelen met koud water en maak deze daarna huishoudelijk schoon met heet water en een afwasmiddel m.b.v. de flessenragger.
Uitvoering
- Doe de materialen in een pan;
- Vul de pan met water tot de onderdelen onder water staan;
- Voeg een klein scheutje azijn toe;
- Kook de materialen 3 minuten uit met de deksel op de pan;
- Giet het water af;
- Laat de materialen in de pan afkoelen, zet het deksel op een kier;
- Was de handen volgens protocol;
- Spoel de materialen in warm stromend water af om eventuele azijnresten te verwijderen;
- Laat de materialen omgekeerd op een droge, schone doek drogen;
- Bewaar de materialen op een schone droge plaats.
Nazorg
- Ruim pan, flessenragger, theedoek en azijn op.
[1] Zie ook borstvoedingshandboek KCKZ (2020)
Download protocol:
4.-Handeling-Uitkoken-van-materialen-bij-een-candida-infectie.pdf